Vragen? Bel ons!

06 21 33 67 65

Duurzaamheid

Duurzaam bouwen of verbouwen is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid. Lees hier wat u kunt doen om de duurzaamheid te bevorderen en welke belangrijke bijdrage kan glas daarin leveren.

De meerwaarde van glas

Glas is een waardevol product dat al een lange geschiedenis heeft. Glas is onbeperkt te hergebruiken en is bovendien een van de goedkoopste grondstoffen. De mogelijkheden van glas zijn daarmee eindeloos. Zelfs wanneer u glas naar de glasbak brengt, is het nog steeds te hergebruiken om er weer iets nieuws van te maken. Uiteraard wordt het glas op een duurzame wijze geproduceerd zodat er weer een prachtig nieuw product ontstaat.

Glas en duurzaamheid

Glas speelt ook een belangrijke rol in het begrip duurzaamheid. Door bijvoorbeeld de keuze te maken voor dubbel glas, kunt u een woning of bedrijf uitstekend isoleren. Daarmee laat u zien dat u rekening houdt met het milieu.

Niet voor niets werkt de glasbranche al jarenlang aan een steeds duurzamer product waarmee woningen en uw bedrijf steeds beter geïsoleerd kunnen worden. Het terugdringen van het energieverbruik is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor de glasbranche. Dubbel glas voorkomt dan ook dat veel warmte binnen het woning of bedrijf verloren gaat.

Diverse soorten glas

Andere soorten glas waaraan u kunt denken met betrekking tot duurzaamheid zijn bijvoorbeeld brandwerend glas, zonwerend glas, isolatieglas en veiligheidsglas. Kortom, voor iedereen is er een juiste glassoort verkrijgbaar en realiseerbaar.

Voordelen van HR++ glas

In het verleden maakte men voornamelijk gebruik van enkel glas, en de afgelopen jaren was dubbel glas juist erg populair. Ondanks de populariteit van dit dubbele glas, lijken steeds meer mensen tegenwoordig te kiezen voor HR++ glas. HR++ levert u namelijk de meeste voordelen op. Hieronder vindt u de grootste voordelen in een overzichtelijk rijtje:

Hoge isolatiewaarde

Hogere isolatiewaarde dan normaal of dubbel glas. Omdat er minder edelgassen tussen de glasplaten zitten, gaat er minder veel warmte verloren. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt met de zogenaamde U-waarde, waarbij geldt dat hoe lager de U-waarde is, hoe beter het glas isoleert. Voor HR+ geldt een U-waarde van 1,6, maar voor HR++ geldt zelfs een U-waarde van 1,2. Per vierkante meterglas in de woonkamer bespaart u hierdoor op jaarbasis maar liefst 35 m3 aardgas.

Dat er minder veel warme lucht verloren gaat, betekent automatisch dat u kunt besparen op stookkosten. Hierdoor denkt u aan het milieu én aan uw portemonnee. De besparing is het grootst in uw woonkamer, oftewel: de kamer waar u het meest intensief stookt. In uw slaapkamer zal de besparing automatisch lager uitvallen. U kunt de regel hanteren: stookt u harder, dan bespaart u relatief gezien ook meer.

Subsidies

Er zijn tevens gemeentes die subsidies geven op het plaatsen van HR++ glas. Dit doen ze omdat HR++ milieutechnisch voordelig werkt. In 2014 geldt er bijvoorbeeld een verlaagd btw-tarief voor verbouwingen in huis: 6 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent. Gewoonlijk zou u hierdoor gemiddeld 135 euro per m2 betalen, maar met het nieuwe tarief komt dat uit op 125 euro per jaar: een besparing van 5 tot 8 procent van de totaalprijs. Doordat HR++ tevens op de Energielijst staat, komt het onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA), waardoor u een extra bedrag van 41,5% van het investeringsbedrag af kunt trekken.

Bespaar op kosten

Denken aan uw portemonnee klinkt misschien wat plastisch, maar ga er vanuit dat u (in een gemiddelde woning) ongeveer 650 m3 gas per jaar bespaart. Dit komt neer op maar liefst 436 euro per jaar! Heeft u al dubbel glas, dan maakt u alsnog een grote besparing van 480 m3 aardgas per jaar, wat meer komt op ongeveer 274 euro per jaar.

Goed isolerend

HR++ glas isoleert goed, dus vervelende geluiden van buiten zullen u bespaard blijven. Woont u in een druk stadscentrum? Met HR++ slaapt u iedere nacht goed! Voor de beste isolerende werking raden wij u aan te kiezen voor HR++ glas met een spouwbreedte van 15 mm. Die isoleert namelijk nog eens 8 procent beter dan een meteen spouwbreedte van 12 mm.

Duurzaamheidslening

Wilt u uw woning verduurzamen? Met de Duurzaamheidslening financiert u energiebesparende maatregelen in en aan uw woning. Zo woont u energiezuiniger, comfortabeler én draagt u bij aan een beter milieu. Daarna kunt u op uw energiekosten besparen.

Wat is de Duurzaamheidslening?

Gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. Dit is een lening waarmee u tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan uw woning financiert.
Door uw woning energiezuiniger te maken, bespaart u energie* en woont u comfortabeler. Niet alleen fijn voor u, maar ook goed voor het milieu.
*Bij gelijkblijvende energieprijzen, uw gebruik van voorzieningen en apparatuur zoals verwarming/ thermostaat niet veranderd is en de energiebesparende maatregel adequaat is uitgevoerd door een deskundig aannemer of installateur.

Duurzaamheidslening per gemeente

Wat zijn de kosten en is er een Duurzaamheidslening in mijn gemeente? Klik op jouw gemeente om meer te lezen over de regels die voor u gelden.

Meer weten?

Stel gerust uw vragen